lauantai 29. lokakuuta 2016

Vuosi

Koko viikon olen ollut vähän allapäin ja herkässä mielentilassa. 
Ystävien kanssa ei ole mennyt ihan kaikki putkeen ja sekin on itkettänyt..
paljoa ei ole tarvinnut sanoa tai tehdä saadakaseen kyyneleet silmiin. 

Tänään kävimme perheen pienimpien kanssa viemässä uurnalehtoon kynttilän herkässä mielentilassa. En tiedä helpottaako tuska ikinä... eniten mietin sitä, että olisi pitänyt odottaa siihen asti, kunnes pienen sydän sammuu.. eikä ottaa asiaa omiin käsiin.. Jos olisimme odottaneet olisi voinut kulua muutama viikko.. silloin lapsi olisi saanut oman hautapaikan.. oman haudan.. 
Koen edelleen, että suruni ei ole oikeutettu ja sitä vähätellään. Tiinu on osa elämääni.. tulee aina olemaan. 

Kuinka pitkään menee, että hyäksyy asian??
Välillä tuntuu, että tämä koko painajainen on jonkun muun uni.. Mutta se onkin minun todellista elämääni. Muutamat ystävät ovat sanoneet, että he eivät olisi selvinneet tällaisesta.. itsekin ajattelin joutuessani leikkaussaliin, että en halua herätä ikinä.. mutta vähitellen olen noussut ylös ja iloitsen elämästä ja perheestäni. Alkuraskauden keskenmenokin on rankka ja ikävä asia.. olen sen kokenut 3 kertaa.. siitä selviää, mutta sekin jättää jäljen sydämeen.. Tiinun menetys oli iso asia.. yritän edelleen toipua siitä.. mutta sitten kun ajattelee niitä, jotka menettävät täysin valmiin vauvan.. se musertaa.. en pysty edes kuvittelemaan miten siitä selviäisi.. tai jos vauva menehtyy kätkytkuolemaan.. tai entäpä jos lapsi kuolee onnettomuudessa.. tai muttaako se enää surun määrää, jos lapsesta tulee aikuinen ja hän menehtyy tavalla tai toisella?  Nämä asiat antavat minulle perspektiiviä tähän suruuni.

Tiedän ja olen kokenut niin, että mitä aiemmilla raskausviikoilla raskaus keskeytyy, sitä helpompi siitä on selvitä niin ruumiillisesti kuin henkisestikin. Lääketieteelisesti kohtukuolema tapahtuu 22 viikkoisella tai sitä suuremmilla viikoilla.. me menetimme Tiinun 19+4. Rajan veto on todella raju.. ja juuri se saa minut tuntemaan ettei suruni ole oikeutettua, että minun pitäisi unohtaa jo kaikki.. Toinen seikka on se, että kyseessä on raskaudenkeskeytys, abortti.. ei keskenmeno.. sekin tekee osansa.. Geneettisestä raskaudenkeskeytyksestä on puhuttu vähän ja ainakin minun on ollut vaikea löytää vertaistukea. 

Nyt kun vuosi on kulunut.. olen harkinut lopettavani blogin kirjoittamisen. 
Ehkä joskus voisin kirjoittaa iloisemmissa merkeissä. 


1 kommentti:

  1. Hei!
    Olenkin taas miettinyt mitä sulle mahtaa kuulua...muistelin että on jo vuosi siitä kun jouduit luopumaan pikkuisesta.
    Kirjoituksestasi huomaa että olet saanut jo hieman valoa elämään takaisin,vaikka suru ja ikävä vielä on vahvasti mukana.
    Kuinka pitkään menee että asian hyväksyy,mietit...samaa minäkin usein mietin.voiko sitä hyväksyä täysin koskaan.kun aikaa kuluu,sitä miettii harvemmin,suru jää ikäänkuin jonnekkin verhon taakse piiloon,kuin varjo joka kulkee mukana mutta ei peitä sua enää kokonaan...pehmeämpi,kauniimpi suru ja ikävä.mutta kun on huono päivä niin silloin se tuntuu taas vahvempana.
    Toivon teidän perheelle paljon iloa ja onnea jatkossa!!! Toivottavasti saan vielä lukea joskus sun elämästä,toivottavasti niistä tulevista onnen ja ilon aiheista ❤

    VastaaPoista